Mălina Chirea

Despre psihologie și alte întâmplări din viață

Celalaltă sarcină

Astăzi am ajuns în mod oficial în 36 de săptămâni! Mai sunt 2 săptămâni până când pot spune că am intrat în linie dreaptă, dar din acest moment și până la naștere bebe o să mai pună pe el doar grăsime. Funcțiile vitale și organele sunt perfect formate.

În acest context fericit, vreau să ofer câteva idei femeilor însărcinate, care iși doresc să fie însărcinate sau celor din preajma lor. Mai exact, vreau să vă povestesc despre o parte a experienței de gravidă de care eu nici nu știam că există până nu m-am trezit pusă față în față cu ea. Mă refer la “sfătuitorii sarcinii” (așa i-am denumit eu) – adică acei oameni cu bună intenție dar proastă execuție, care se grăbesc să proiecteze experiența lor de sarcină asupra altor persoane de parcă suntem toți trași la xerox. 

Deci, din momentul în care am rămas însărcinată, prietenii, familia și chiar oameni necunoscuți (de exemplu o tanti cu care am așteptat liftul sau un taximetrist), s-au grabit să îmi explice ei care este “realitatea” sarcinii:

1. mi s-a spus că până în luna 4 o să vomit, slăbesc și o să stau la pat – mi-a fost într-adevar rău în săptămânile 7, 8 și 9. Apoi acest rău mi-a trecut în proporție de 80% prin DEZVOLTARE PERSONALĂ. O să fac un articol separat pe tema asta, experiența a fost extraordinară.

2. mi s-a spus că poftele o să mă înnebunească și pe mine, dar mai ales pe bărbată-miu pe care o să îl trimit în toiul noptii să îmi cumpere banane (da, chiar la banane se referea persoana în cauză) – nu am avut nicio poftă particulară. Sigur, mi se luminează ochii când văd portocale sau sushi. Dar asta se întâmplă în timpul zilei, noaptea dorm.

3. mi s-a spus că nu pot să simt copilul până la 18 săptămâni. Eu l-am simțit din săptămâna 14.

4. mi s-a spus că bebe NU MIȘCĂ până în luna 4 – vai, ce bullshit e treaba asta. Copilul miscă de la 8 saptamani, doar că fiind micuț nu este simțit decât mai târziu.

5. mi s-a spus că mă voi ingrășa atât de tare încât nu voi mai putea să ies din casă – eu încă mă duc zilnic la birou, fac sport în fiecare dimineața și chiar înainte a a scrie acest post am fost în Băneasa, Ikea, Bricostore, la doctor și am lăsat mai mulți saci de hârtie și plastic la reciclat. Ah, am fost și la Poștă.Și m-am ingrasat 16 kg, în contextul în care am 1.70 , vreo 10 kg sunt doar pe burtică – care e mareee – înainte de sarcină aveam cam 55 – 56 de kg și în plus, eu iarna mă îngraș mereu 2 – 3 kg.

6. mi s-a spus că mă voi umfla mai ceva ca un pește balon (mai ales picioarele) și că cel mai bine este să îmi pun verigheta în noptieră câteva luni – port cu succes verigheta și picioarele îmi încap în toți pantofii pe care îi purtam și inainte. De asemenea, singurele haine pe care le-am luat special pentru sarcină au fost niște blugi cu burtică pentru gravide.

7. mi s-a spus că nu mă voi putea încălța / descălța – exceptând o pereche de cizme pe care le încalț greu pentru că trebuie sa stau într-o poziție ciudată, mă încalț și descalț singură fără probleme. 

8. mi s-a spus că o să am probleme cu digestia  – nu am nicio problemă, deși eu am avut probleme cu digestia ani de zile. Sigur, înainte de a renunța la carne și de a mă preocupa de nutriția mea.

9. mi s-a spus că o să fiu letargică, grea și fără poftă de viață – serios?! Ok, am și momente când merg ca Yeti și râd fetele de mine prin birou. 🙂 Dar, în general, eu dansez prin casă în timp ce organizez lucrurile lui bebe. 

10. mi s-a spus că soțul meu și cu mine vom înceta să mai facem dragoste. Ba chiar că este nesanatos pentru copil – ei bine, nu ratați dragostea din timpul sarcinii. Este o experiență fantastică! 😉

11. mi s-a spus că voi mânca pentru doi – ce-i drept, mâncarea are un gust mult mai bun acum, dar mănânc un pic mai mult decât inainte. Doar atât.

12. mi s-a spus că, indiferent de ce fac eu, de la un moment dat o să mă doară spatele – fac yoga prenatal cam de 5 – 6 ori pe săptămână și nu mă doare nimic.

13. mi s-a spus că nu voi putea dormi pe spate – este cel mai odihnitor somn, preferatul lui bebe pentru că stau cu o mână pe burtică și în felul ăsta dormim într-o poziție asemănătoare cu ținutul în brațe.

14. mi s-a spus că o să rămân fără vitamine și nutrienți indiferent de ce fac – ei bine, nu numai că lucrul ăsta nu s-a întâmplat, dar mica mea anemie prezentă înainte de sarcină a dispărut cu totul. Singura problemă a fost o lipsa de 0.03 de calciu pe care am remediat-o în 2 săptămâni.

15. mi s-a spus că “niște vergituri” tot o să fac și că o să îmi iasă buricul – nope, nu am nicio vergitură și buricul meu este tot la locul lui.

16. mi s-a spus că bebe mă va lovi crunt – nu, eu și bebe comunicăm prin împingeri. Dacă nu îi place ceva, mă împinge mai tare și îmi schimb poziția. Dacă ating eu burtica, el se miscă. Suntem o echipă. Apropo de ideea de echipă, știți că s-au găsit neuroni fetali în creierul mamei și neuronii mamei în creierul copilului? Sau că, în cazul în care unul dintre organele mamei este bolnav, copilul îi trimite celule stem prin cordonul ombilical? Minuni, nu?

17. mi s-a spus că stomacul meu va fi împins așa de sus încât nu o să mai pot mânca și că o să am arsuri din orice – nu mai am arsuri din primul trimestru, mănânc absolut normal. 

18. mi s-a spus că nu am voie să mai car nimic, nici măcar poșeta – în primul trimestru nu am putut căra nimic, orice lucru mi se părea pur și simplu prea greu. După 3 luni însă, am cărat fără probleme până la 4 kg. Atâta timp cât mi-am ascultat corpul și nu am exagerat cu nimic, totul a fost în regulă.

19. mi s-a spus că nu voi mai putea conduce – doar că eu sunt un mare fan al condusului și cum mă simt foarte bine datorită scaunelor comode din mașină, conduc cu drag zilnic.  

Sigur,  eu nu țin aici o prelegere despre ce ar trebui să se întâmple sau să nu se întâmple în sarcină tuturor femeilor. Ceea ce spun este că nu există manifestări generale. Fiecare femeie este în felul și forma ei. 

Lucrurile care m-au ajutat pe mine în perioada sarcinii și pe care le recomand fiecărei femei sunt: nutriție cu focus pe asimilarea de nutrienți specifici fiecărei perioade, sport prenatal – eu fac yoga din luna 3 și sunt foarte încântată, dezvoltare personală și pregătirea venirii lui bebe – că vrei să te bucuri de copil, nu să fugi printre raioane întrebând ce scutece sunt bune (și să știi că nici soțul tău nu își dorește asta).

Mai departe, sarcina este o perioadă absolut normală în viața unei femei, în sensul că are și avantajele și dezavantajele ei. Cum mi se pare mie așa că sunt foarte mulți preocupați cu partea de dezavantaj din sarcină, eu vreau să vă spun despre avantaje: 

1. Cea mai mare veste din viața mea a fost să aflu că o să fiu mamă. Nu am avut emoții la nuntă, în schimb când am văzut cele 2 liniuțe roșii pe test, mi s-au înmuiat picioarele. Din acel moment, viața mea s-a transformat în mod iremediabil din fată în femeie. Am devenit mai focusată, matură și mult mai conștientă de mine. Dacă până acum trăiam de dragul vieții, acum trăiesc cu conștința faptului că aduc pe lume un om a cărui viață este în mâinile mele. Procesul ăsta este extraordinar, mi-a dat o putere pe care nici nu știam că o am.

2. În calitate de viitoare mamă și actuală femeie gravidă, mă simt cumva mai brează. Adică eu sunt cea care duce specia mai departe, prin genele întregii mele familii. Mă simt mândră. Am citit într-o carte că, în antichitate, femeile însărcinate erau considerate zeițe și aveau temple în care petrecereau ultima perioadă înainte de naștere și în care nășteau. Dap, cam asta este sentimentul. Sunt o zeiță umană.

3. Legătura dintre mine și copilul meu este mai presus decât toate prieteniile și relațiile pe care le-am avut vreodată. Este altceva, o legătură de sânge, suflet, de iubire așa cum nu credeam că există. Stați să îl văd, că atunci cred că ne topim de drag amândoi. 🙂

4. De când sunt însărcinată, am învățat să mă menajez emoțional și fizic. Eu am fost mereu o femeie activă, potrivit spuselor alor mei, cam de când am învățat să merg de-a bușilea. De când am aflat că am un bebe în responsabilitate, am învățat să cer ajutorul, să mă opresc dacă mă simt obosită, să fiu mai atentă cu timpul meu și să mă focusez pe lucrurile cu adevărat importante.

5. Mâncarea este un gust muuult mai bun! Eu sunt tare pofticioasă și imi place muuult să mănânc. Pentru că organismul uman este deosebit de inteligent, el oferă un gust mai bun mâncării care are nutrienții necesari într-un anumit moment. De exemplu, în această perioadă ador salata cu ulei de măsline, portocalele, sushi și alunele. 😀

6.  Sarcina este o perioadă în care hormonii își fac de cap – cel puțin la mine. Așa că am profitat de moment și mi-am rezolvat o listă lungă de limitări și traume care tot ieșeau la suprafață. Pentru pasionații de dezvoltare personală, sarcina este un moment excelent ca să deveniți variante mai bune ale propriilor persoane. So, go 4 it! Nu se întâmplă de 10 ori în viață. 🙂

7. Când am început să citesc despre dezvoltarea organismului, am rămas uimită de inteligența genială a trupurilor noastre. Sunt foarte multe lucruri de spus aici, dar ce mi-a rămas cel mai mult în minte este următorul: dacă nașterea este indusă înainte de termen, copilul trebuie ținut la incubator pentru că nu are plămânii maturi. Dacă nașterea se declansează natural înainte de termen, în timpul travaliului, pe acel drum scurt din uter până afară, plămânii copilului se maturizează în doar câteva ore. Nimeni nu înțelege nici până acum cum se întâmplă asta. Deci, sarcina este un fel de curs de întărire a stimei de sine pentru fiecare femeie. 

Asa că, dragi viitoare mămici, soți, iubiți și familie / prieteni, fiți buni, iubitori și fiți atenți la corpurile voastre și la bebelușii vostri. Sarcina nu este o perioadă de boală și nici gravida nu devine vreo balenă bibelou care nu are voie să respire prea tare. Aveți încredere în milioanele de ani de evoluție și  în natura asta minunată care le potrivește pe toate foarte frumos. Ține de asumarea și responsabilizarea fiecăruia dintre noi ca acest proces minunat de 9 – 10 luni să fie unul lin și încântător!

Leave a reply